≡ Menu

[FAKTA] Fakta Yang Anda Tidak Tahu Mengenai Rokok

Merokok merupakan suatu tabiat yang sangat buruk sebenarnya, apabila anda mula sahaja menyalakan rokok .. Anda sedang menuju kepada kemusnahan dan sukar untuk anda berpatah balik.. Nikotin pada rokok berkenaan telah membuatkan anda ketagih dengannya. Bagi yang hisap rokok, kami tahu..pendapat anda mesti lain punya dan kalau boleh ada juga yang hendak menentang hakikat ini bukan?Walaubagaimanapun, kami ada beberapa fata yang menarik mengenai rokok ni..mari kita lihat bersama~

rokok (1)

Baca Lagi

 

10. Undang-undang pembelian rokok mengikut umur secara amnya sebelum ini adalah 16 tahun, tapi telah meningkat kepada 18 tahun di kebanyakan negara kecuali di jepun dimana usia minimumnya ialah 20 tahun.

rokok (4)

9. Para sainstis dan pakar kesihatan mengatakan perokok akan kehilangan 14 tahun daripada jangka hayat sebenar mereka.

rokok (7)

8. Sekiranya asap rokok disedut masuk ke dalam badan, nikotin mampu mencapai ke saraf otak dalam masa 10 saat sahaja dan ia juga boleh didapati dimana-mana bahagian tubuh.

 

7. Urea merupakan komponen utama dalam Urin (air kencing) cuma ditambah sedikit dengan PERASA rokok sahaja.

rokok (3)

6. Perokok biasanya akan merokok selepas makan, tapi tahukah anda bahawa apabila anda merokok ..sebenarnya ia menghalang sel-sel darah daripada mencerna makanan.

5. 25% daripada rokok yang dijual di dunia ini adalah rokok yang diseludup.

rokok (5)

4. 70% daripada pasaran rokok dunia adalah dimiliki oleh rokok berjenama seperti Marlboro, Camel & Kent

 

3. Pengeluar rokok dari Amerika Syarikat menghasilkan lebih banyak rokok untuk menjual ke negara-negara lain di seluruh dunia berbanding menjualnya di Amerika Syarikat.

 

2. Sekarang, kebanyakan tembakau/rokok banyak dicampur dingan ramuan-ramnuan lain seprti cengkih, licorice, minyak ikan batu aprikot, minyak kapur, minyak lavender,koko dan lain-lain lagi.

rokok (6)

1. Rokok merupakan satu-satunya barang perniagaan yang terjual paling banyak di dunia. Lebih daripada USD$400 billion diterima oleh industri ini pada setiap tahun.

rokok (2)

 

KakiHeboh.com: Kepada yang merokok diluar sana..cuba-cubalah untuk berhenti merokok yer ..sebenarnya kebanyakan rokok di dunia nih ..mat salleh yang punya ..dan dikalangan mat salleh tuh ..yahudi lah conquer perniagaan nih ..So sekiranya anda membeli..kira anda juga menyumbang kepada mereka

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment