≡ Menu

[GAMBAR] 10 Hackers Terkenal Di Dunia

Gambaran tentang hacker dalam media menunjukkan bahawa teknologi sebenarnya ada sesuatu yang tidak selamat untuk privasi hidup seseorang individu, sekumpulan masyarakat, organisasi, kerajaan dan macam-macam lagi. Walaupun hakikat dan realiti dunia katakan tentang perihal negatif kepada mereka, namun penggodam atau hacker ini sebenarnya terbahagi kepada beberapa kumpulan untuk kita semua fahami.

01

Ada dikalangan mereka yang menggondam untuk bertujuan baik dan ada juga dikalangan mereka menggondam untuk sengaja menyusahkan dan untuk menyebabkan mangsa mereka kerugian. Mereka dikenali sebagai white hat hacker dan juga black hat hacker. Perihal ini menguji minda kita tentang teori tentang kebenaran adalah lebih baik daripada fiksyen! Bersama dalam entri ini, diperkenalkan 10 penggondam yang popular di dunia.

02

Jonathan James menjadi terkenal apabila dia disabitkan dengan kes juvana yang pertama di dunia kerana menggondam. Remaja ini dijatuhkan hukuman penjara ketika berumur 16 tahun. Remaja ini gemar menggondam laman web organisasi yang berprofil tinggi.

Jonathan James telah memasang “backdoor” ke dalam server Defense Threat Reduction Agency (DTRA). DTRA merupakan sebuah agensi Jabatan Pertahanan yang dipertanggung-jawabkan untuk mengurangkan ancaman kepada Amerika Syarikat dan sekutu-sekutunya daripada senjata nuklear, biologi, kimia, konvensional dan khas. “Backdoor” yang dipasangnya itu membolehkan dia melihat dan membaca e-mel yang tidak sepatutnya dibaca.

Remaja ini juga telah memecah masuk ke komputer NASA dan mencuri perisian yang bernilai kira-kira $USD 1.7 juta. Menurut Jabatan Kehakiman, perisian yang dicurinya itu dapat menyokong persekitaran fizikal Stesen Angkasa Antarabangsa dimana ia dapat mengawal suhu dan kelembapan di dalam ruang tamu.

NASA terpaksa menutup sistem komputer mereka buat sementara waktu dan telah menyebabkan kerugian kira-kira $USD 41,000. Jonathan James menegaskan bahawa kod perisian yang dicurinya itu adalah amat buruk sekali dan sudah pasti tidak bernilai sehingga $USD 1.7 juta seperti yang NASA dakwa.

03

Adrian Lamo menuntut kemasyuran dengan menggondam laman web organisasi yang terkenal seperti The New York Times dan Microsoft. Adrian Lamo dikenali sebagai “homeless hacker”. Adrian Lamo sering membuat ujian penembusan kepada laman-laman web organisasi yang terkenal. Apabila terdapat kelemahan dalam keselamatan laman web mereka, Andrian Lamo akan memaklumkan kepada organisasi terbabit dengan menukar halaman depan laman web tersebut yang disertakan dengan notis.

Antara laman web yang pernah Adrian Lamo tembusi adalah Yahoo!, Bank of America, Citigroup dan Cingular. Penggodam topi putih atau dikenali sebagai “White Hat Hacker” kebiasaannya diupah oleh syarikat-syarikat untuk menjalankan ujian penembusan terhadap laman web mereka. Tapi Adrian Lamo tidak diupah oleh sesiapa, beliau hanya menjalankan ujian untuk menjadi terkenal.

Keadaan menjadi serius apabila Adrian Lamo cuba memecah masuk ke intranet The New York Times. Dia telah dikatakan oleh Unit Keselamatan Sosial kerana berjaya memecah masuk ke intranet The New York Times dan mencuri data-data. Akhirnya, beliau telah dihukum enam bulan tahanan di rumah dan dua tahun pemulihan akhlak. Adrian Lamo kini bekerja sebagai wartawan.

04

Kevin Mitnick dikenali sebagai “hacker poster boy”. Kevin Mitnick juga mengejar kemasyuran. Jabatan Kehakiman menerangkan bahawa Kevin Mitnick merupakan seorang penjenayah cyber yang paling dikehendaki dalam sejarah Amerika Syarikat. Eksploitasi ini telah diperincikan dalam dua filem yang telah diterbitkan iaitu Freedom Downtime dan Takedown.

Kevin Mitnick mempunyai sedikit pengalaman dalam menggondam sebelum melakukan kesalahan yang menjadikannya terkenal. Dia mula mengeksploitasikan sistem punch kad bas di Los Angeles untuk membolehkannya naik bas secara percuma.

Kevin Mitnick telah dipenjarakan selama 5 tahun dan selepas daripada itu sehingga ke hari ini, Kevin Mitnick telah cuci tangan daripada menjadi penggodam topi hitam. Kini, dia merupakan seorang perunding keselamatan komputer, penulis dan penceramah bebas.

05

Kevin Poulsen dikenali sebagai Dark Dante. Dia mendapat pengiktirafan apabila dia telah berjaya menggondam talian telefon KIIS-FM LA Radio. Penguatkuasaan undang-undang menggelar dirinya sebagai “Hannibal Lecter of Computer Crime.”

Pihak Berkuasa mula mencari Kevin Poulsen selepas dia menggondam ke dalam pangkalan data penyiasatan persekutuan. Sepanjang kisah ini, tindakan Kevin Poulsen telah terus menaikkan kemarahan FBI kerana telah memecah masuk ke dalam komputer persekutuan untuk mencuri maklumat.

Kevin Poulsen juga mampu untuk mengaktifkan semula nombor telefon lama yang tidak digunakan untuk berhubung dengan rakan-rakannya dan untuk mengelakkan dirinya ditangkap oleh pihak berkuasa. Gambarnya mula tersebar dan akhirnya Kevin Poulsen telah ditangkap di pasar raya dan menerima hukuman berkhidmat selama lima tahun.

06

Robert Tappan Morris merupakan anak kepada bekas saintis yang berkhidmat di National Security Agency Robert Morris. Dia dikenali sebagai pencipta Worm Morris apabila cacing komputer yang pertama telah dilepaskan di Internet. Beliau merupakan orang pertama yang telah didakwa di bawah Penipuan Komputer 1986 dan Akta Penyalahgunaan.

Robert Tappan Morris menulis kod untuk Worm Morris ketika sejak dia belajar di Cornell. Pada mulanya, tujuan pelepasan Worm Morris adalah untuk melihat betapa besar dan luasnya Internet. Tetapi Word Morris telah direplika sendiri secara berlebihan dan telah memperlahankan komputer supaya mereka tidak boleh lagi digunakan.

Morris kini bekerja sebagai seorang profesor di MIT Computer Science dan Artificial Intelligence Laboratory. Sumbangan kajian utama dalam penyelidikan seni bina rangkaian komputer termasuk jadual yang diedarkan secara hash seperti Chord dan rangkaian mesh tanpa wayar seperti Roofnet.

07

Stephen Wozniak menjadi terkenal kerana Steve Jobs. Beliau bersama-sama dengan Ketua Pegawai Eksekutif Apple sebelum ini iaitu Steve Jobs telah mengasas Apple. Beliau telah dianugerahkan dengan Pingat Kebangsaan Teknologi serta ijazah kedoktoran dari Universiti Kettering dan Nova Southeastern University. Selain itu, Stephen Wozniak telah dimasukkan ke dalam National Inventors Hall of Fame pada bulan September 2000.

Beliau bermula dengan menggondam dengan membuat kotak-kotak biru. Ianya merupakan alat-alat yang dapat memintas mekanisme pensuisan telefon yang membuat panggilan jarak jauh dengan bebas. Stephen Wozniak melakukan penyelidikan terhadap frekuensi dan membina dan menjual kotak biru kepada rakan sekelas mereka di kolej.

Kini, Stephen Wozniak tidak lagi bekerja sepenuh masa untuk Apple. Beliau kini merupakan seorang demawan yang banyak membantu pelajar-pelajar dalam persekolahan mereka. Beliau banyak menyumbang peralatan seperti komputer, notebook untuk mereka supaya dapat belajar seiring dengan teknologi.

08

Tim Berners-Lee merupakan pencipta kepada World Wide Web iaitu sistem yang kita sedang gunakan untuk mengakses dan melayari segala dokumen dan fail-fail di Internet. Beliau telah menerima banyak pengiktirafan terhadap sumbangannya itu kepada dunia.

Beliau merupakan seorang pelajar di Universiti Oxford. Tim Berners-Lee telah ditangkap kerana menggondam dengan rakannya seterusnya diharamkan menggunakan komputer di universiti. Tim Berners-Lee telah bekerja dengan CERN iaitu merupakan sebuah organisasi penyelidikan nuklear di Eropah. Beliau telah mencipta sebuah sistem prototaip hiperteks yang dapat membantu penyelidik berkongsi maklumat dan mengemas kini data dengan mudah.

09

Linus Torvalds merupakan bapa kepada Linux. Linux merupakan sistem operasi yang kian popular masa kini dan amat digemari oleh penggondam. Dia menggelar dirinya sebagai seorang jurutera dan telah berpendapat bahawa beliau hanya mahu berseronok dengan membina sistem operasi yang terbaik.

Beliau mencipta Linux pada tahun 1991 apabila telah menggunakan sistem pengendalian Minix sebagai inspirasi. Linus Torvalds memulakan Linux dengan menukar tugas dalam perhimpunan Intel. Kemudian, beliau juga mendapatkan bantuan daripada rakan-rakannya untuk menyumbang kod. Sehingga kini, hanya kira-kira 2 peratus daripada kernel Linux sahaja yang ditulis sendiri oleh Linus Torvalds.

Kini, Linus Torvalds berjaya dengan Linux. Beliau telah menerima Ijazah Kedoktoran dari Stockholm University dan University of Helsinki. Wajah dan kisah beliau juga dipaparkan serta diceritakan dalam Majalah Time “60 Years of Heroes”.

10

Richard Stallman terkenal kerana berasal dari Projek GNU nya. Beliau menjadi pengasas untuk membangunkan sistem pengoperasian yang bebas. Untuk ini, beliau telah dikenali sebagai bapa perisian percuma iaitu “Open Source”.

Richard Stallman yang lebih senang dengan panggilan RMS bermula dengan menggondam di MIT. Beliau bekerja sebagai “penggodam kakitangan” dalam projek Emacs dan lain-lain. Beliau juga merupakan seorang pengkritik akses komputer di dalam makmal. Apabila sistem kata laluan telah dipasang, RMS akan cuba memecah masuk dan mampu untuk menukar kata laluan dengan mudah.

RMS lebih cenderung menekankan dalam aspek Pengurusan Hak Digital melalui pertubuhan-pertubuhan seperti Yayasan Perisian Bebas dan Liga Kebebasan Pengaturcaraan. Beliau telah mendapat pengiktirafan yang banyak untuk hasil kerja-kerja beliau, termasuk anugerah, dan empat ijazah kedoktoran.

11

Tsutomu Shimomura mencapai kemasyhuran dengan cara yang malang. Beliau telah digodam oleh Kevin Mitnick. Berikutan dengan serangan peribadi ini, beliau telah membuat kenyataan bahawa dia akan membantu FBI untuk menangkap Kevin Mitnick.

Kerja Tsutomu Shimomura untuk menangkap Kevin Mitnick adalah terpuji, tetapi dia tidak tanpa sisi gelap beliau sendiri. Pengarang Bruce Sterling mengimbas kembali: “Dia mengeluarkan ini AT & T telefon bimbit, menarik ia keluar shrinkwrap itu, jari-hacks ia, dan bermula panggilan telefon pemantauan berterusan ke atas dan ke bawah Capitol Hill manakala 1 ejen FBI adalah berdiri di bahunya, mendengar kepadanya. “

Tsutomu Shimomura yang pada asalnya digodam Kevin Mitnick untuk menjatuhkan kariernya, tidak lama kemudian selepas itu telah bangkit dengan FBI untuk mencari Kevin Mitnick. Tsutomu Shimomura telah berjaya mengesan Kevin Mitnick dengan menggunakan telefon bimbit milik Kevin Mitnick. Dia telah dikesan berhampiran Raleigh-Durham International Airport.

Kirin Selama Perak : <– bukan hacker  🙂

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment