≡ Menu

[GAMBAR] 10 Monyet Paling Terkenal di Dunia

Kali ni mari kita tengok antara 10 Monyet yang dianggap paling feymes di dunia.

1.

Siapa yang tidak kenal gorilla yang sudah menjadi lagenda sejak masih filem ini hitam putih lagi. King Kong, yang dibintangi oleh Fay Wray, yang dikeluarkan pada tahun 1993. Sejak itu, kisah percintaan antara king Kong dengan seorang wanita telah menjadi terkenal hingga dibuat remake nya pada tahun 2005, yang disutradarai oleh Peter Jackson. Sampai saat ini sudah ada 7 filem mengenai King kong yang pernah dibuat.

Baca Lagi

2.

Donkey Kong pertama kali muncul pada tahun 1981 bersama Mario dalam video game Nintendo. Penciptanya bernama Shigeru Miyamoto, dan suara latarnya adalah seorang pelawak Souply Sales. Permainan game ini adalah, mempaparkan si pemain harus melompat ke atas mengelak dari Donkey Kong bagi menyelamatkan Pauline.

3.
Film Disney tahun 1998, mengisahkan Joe yang dibesarkan oleh seorang wanita bernama Jill (dilakonkan oleh Charlize Theron), dan membawanya ke Amerika. Seorang penjahat, yang juga bertanggung jawab atas kematian ibu Joe dan ibu Jill, mengancam hidup Joe. Ending film ini begitu menyayat hati sekali ketika saat Joe menyelamatkan seorang anak ketika jatuh dari tempat permainan, namun senario filem itu dianggap merupakan sesuatu yang buruk oleh para pengkritik.

4.

Greg Evigan membintang serial TV yang berperanan sebagai pemandu trak bersama teman istimewanya, Bear, seekor cipanzi. Nama asli Bear adalah Sam. Bear begitu protective terhadap Greg selama pertunjukan filem, dia akan menggigit siapa saja pelakon yang ingin menyerang Greg.

5.

Orang utan ini muncul dalam filem popular iaitu Clint Eastwood, Every Which Way But Loose. Karakter Clint Eastwood, Phil Beddoe, mentaruhkan orang utan ini dalam sebuah taruhan. Sayangnya, hewan ini mati beberapa waktu setelah sequel film ini di keluarkan.

6.

Monyet ini terkenal karena sifat ingin tahunya. Curious George dibawa dari Afrika oleh seorang lelaki bertopi kuning untuk tinggal di kota besar. Dia telah menjadi karakter kartun yang dicintai oleh anak-anak di dunia sejak tahun 1941.

7.

Gorilla terkenal ini lahir pada 4 july 1971 di San Fransisco. Koko adalah seekor gorilla betina yang menguasai lebih dari 2000 kata dalam bahasa signal Amerika yang membuatnya boleh berkomunikasi dengan manusia. Tapi ada beberapa orang berpendapat bahawa Koko membuat signal tanpa mengerti erti sebenarnya.

8.

Monyet ini dibawa ke angkasa pada 11 Jun 1948 dengan roket. Albert adalah monyet yang pertama yang dibawa ke luar angkasa untuk menguji kemanan luar angkasa bagi manusia.

9.

Karakter kartun klasik ini diciptakan oleh Hanna-Barbera tahun 1975. Great Ape dikenal atas warnanya yang ungu dan sweater-nya yang hijau. Dia juga terkenal atas kata-katanya yang sering diucapkan ketika karakter lain bercakap dengannya, “Grape Ape, Grape Ape!”. Dia memiliki seorang teman, Beegle Beegle, yang selalu menemaninya bersama.

9.

Bubbles The Chimp menikmati hidupnya yang menyenangkan di Neverland Ranch, yang dikelilingi oleh taman yang indah yang dibangun oleh tuannya, Michael Jackson. Bubbles selalu melakukan tugasnya, iaitu membersihkan debu dan membersihkan jendela. Kerana berasa dia tinggal di tempat yang aneh dan berbeza, Bubble menjadi terganggu dan suka menggigit beberapa pengunjung di Neverland Ranch. Oleh karena itu, dia dikeluarkan dari kediaman Michael Jackson karena kelakuannya itu

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment