≡ Menu

[GAMBAR] 10 Taman Nasional Paling Indah

Taman nasional merupakan satu anugerah tuhan yang sangat berharga terhadap bumi kita ini. Hal ini karana, banyak keindahan alam flora dan fauna yang khas dari suatu daerah dapat dinikmati oleh manusia. Maka tidak hairanlah jika banyak negara di dunia ini berusaha untuk mengindahkan lagi taman nasional yang mereka miliki secara semula jadi dan mahupun secara buatan.

1. Hortobagy National Park, Hungary

01

Taman nasional ini adalah taman nasional pertama di Negara Hungaria. Di sana terdapat banyak pemandangan alam semulajadi yang sangat indah serta terdapat pelbagai jenis spesis burung yang hampir pupus hidup disana.

Berikut, kami sertakan lagi gambar tentang 10 Taman Nasional Paling Indah di dunia :

Baca Lagi..

2. Madain Saley National Historic Park, Saudi Arabia

02

Salah satu sebab kenapa taman nasional ini boleh termasuk dalam Taman Nasional Paling Indah adalah karana faktor keindahan gurun dan batuan alam yang khas di gurun serta dengan keindahan bangunan kuno yang terdapat di beberapa bahagian wilayah taman nasional ini.

3. Iguazu National Park, Argentina

03

Disinilah anda boleh menikmati keindahan alam yang terletak di Argentina! Terdapat pemandangan alam flora yang hijau. Pemandangan alam yang menakjubkan ini merupakan air terjun Iguazu yang sangat termasyur.

4. Deosai National Park, Pakistan

04

Taman nasional yang terletak di wilayah Scardu, Pakistan ini merupakan salah satu taman nasional yang paling indah di wilayah asia! Taman ini terkenal dengan pemandangan musim bunganya dimana banyak bunga tumbuh mekar serta kupu-kupu yang banyak berterbangan.

5. Grand Canyon National Park, Arizona

05

Taman nasional ini merupakan yang paling terkenal di dunia! Merupakan salah satu aset pandangan alam yang paling indah dimiliki oleh Amerika Syarikat. Dengan penampakan alam berbatunya telah membuat tempat ini menjadi satu destinasi anda untuk bercuti dan melawat pada tahun hadapan.

6. Snowdonia National Park, Wales, Great Britain

06

Taman ini merupakan salah satu taman nasional yang paling indah di daratan Britania! Dengan hamparan warna hijau membuatkan pemandangan pergunungan Snowdon di ketinggian 3560 kaki dari atas permukaan laut mampu memukau pandangan seseorang pencinta alam. Suasana yang sejuk dan tentunya seronok untuk menikmati suasana disana!

7. Kruger National Park, South Africa

07

Kruger Park merupakan taman nasional yang penuh dengan sensasi kehidupan alam fauna di Afrika Selatan yang sangat memukau.

8. Kakadu National Park, Northern Territory, Australia

08

Taman nasional ini dijadikan sebagai habitat asli suku kaum Aborigin di Australia. Dengan pemandangan alam yang sangat indah serta bersepadu dengan kehidupan liar ini hanya terdapat di Australia. Australia menjadikan wilayah ini sebagai kawasan perlancongan dan amat sesuai untuk pasangan yang baru sahaja berkahwin dan berbulan madi disini.

9. Sagarmantha National Park, Nepal

09

Satu lagi sumbangan daripada negara Asia untuk taman nasional paling indah dunia! Taman nasional yang masih merupakan kawasan pergunugan Everest ini menawarkan anda sensasi keindahan alam yang unik dengan dimana udara disana sangat dingin!

10. Plitvice Lakes National Park, Croatia

10

Anda ingin melihat pemandangan alam paling indah? Dimana suasana disana berpadu dengan kebersihan serta nan biru yang senantiasa memanjakan mata anda? Disini merupakan tempat pilihan anda yang tepat jika anda ingin bercuti! Pemandangan taman nasional ini merupakan alam khas Eropah dengan danau biru yang tentunya akan selalu menggoda anda.

KakiHeboh.Com : Jadi, dimanakah destinasi anda?

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment