≡ Menu

[GAMBAR] Fakta Sebenar Mengenai Air terjun Niagara

Air terjun Niagara merupakan air terjun paling besar di sungai Niagara iaitu terletak betul-betul di sempadan New York, Amerika Syarikat dengan wilayah Ontario, Kanada. Iaitu berkedudukan sekitar 17 batu(27 km) dari barat laut daerah Buffalo, New York dan 75 batu(120 km) dari tenggara Toronto, Ontario.

air_terjun_niagra (27)

Air terjun Niagara terhasil daripada tiga air terjun utama. Ketiga air terjun tersebut adalah air terjun Horseshoe(kadang-kadang disebut sebagai air terjun,Kanada), air terjun Amerika, dan yang lebih kecil iaitu air terjun Bridal Veil yang dipisahkan oleh sebuah pulau bernama Luna Island dari air terjun utama.

Baca Lagi

air_terjun_niagra (12)

Meskipun tidak terlalu tinggi, Niagara merupakan air terjun yang sangat lebar dan sangat terkenal di dunia. Lebih dari 6 juta kubik (168.000 m3) air per minit dijatuhkan dan ini menyebabkan ia sebagai air terjun yang paling deras di Amerika Utara.

Dan untuk pengetahuan, Air terjun Niagara bukanlah asalnya seperti ini, ia hanyalah air terjun yang bersaiz biasa dan tidak mengalir dengan deras. Tetapi pada tahun 1969, suatu perubahan besar dilakukan oleh Army Corps of Engineers iaitu suatu badan yang menjaga serta mengawal hakisan tanah. Ia membersihkan kawasan berkenaan supaya air dari sungai dari Niagra dapat disalirkan terus ke situ dengan tujuan untuk menentang hakisan pada permukaan batu di kawasan berkenaan.

KakiHeboh.com: Gambar dibawah merupakan versi berwarna yang pada asalnya hanyalah hitam putih.

air_terjun_niagra (18)

Kerja-kerja pembersihan dilakukan~

 

air_terjun_niagra (14)

 

air_terjun_niagra (1)

 

air_terjun_niagra (16)

 

air_terjun_niagra (15)

 

air_terjun_niagra (28)

 

air_terjun_niagra (26)

 

air_terjun_niagra (19)

 

air_terjun_niagra (24)

 

air_terjun_niagra (13)

 

air_terjun_niagra (25)

 

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment