≡ Menu

[GAMBAR] Koleksi Gambar Atlit Sukan Olimpik Gigit Pingat

Ia adalah perkara biasa dan bukannya isu yang amat besar, cuma kami ingin merungkaikan lagi satu persoalan di meja penulis kenapa atlit suka menggigit pingat yang dimenangi mereka? Apa yang berlaku apabila mereka mendapat pingat dalam sukan yang dipertandingkan adalah atlit-atlit ini akan tersenyum, sudah tentu akan berwajah gembira dan perlukah mereka mengigit pingat yang dimenangi mereka?

Koleksi Gambar Atlit Sukan Olimpik Gigit Pingat..

Koleksi Gambar Atlit Sukan Olimpik Gigit Pingat..

Koleksi Gambar Atlit Sukan Olimpik Gigit Pingat..

atlit gigit pingat (6)

atlit gigit pingat (5)

atlit gigit pingat (4)

Apa yang penting, mereka bukanlah lapar dan hendak makan pingat tersebut. Terdapat begitu banyak perkara yang boleh dilakukan dengan pingat yang baru sahaja dimenangi oleh seorang atlit, terutamanya kerana mereka rasa teruja dengan kemengangan yang dikecapi oleh mereka.

atlit gigit pingat (3)

atlit gigit pingat (2)

atlit gigit pingat

Antara faktor lain mengapa atlit mengigit pingat mereka adalah kerana ia sebenarnya adalah permintaan daripada juru gambar sendiri. Sudah menjadi lumrah dan obsesi buat jurugambar untuk menangkap gambar seperti itu. Apa yang kita dapat lihat, amalan ini sentiasa berulang-ulang sejak dari dahulu sehingga kini.

atlit gigit pingat (12)

atlit gigit pingat (11)

atlit gigit pingat (10)

Sejarah amalan menggigit bahan logam seolah-olah ingin memastikan tentang pemalsuan satu bahan. Pengendali wang akan menggigit pada syiling untuk menguji kesahihan mereka. Tahun ini 2012 dalam sukan olimpik, pingat emas terdiri daripada 1.34% emas atau lebih kurang 6 gram, emas. Selebihnya perak 6% dan tembaga adalah 93%.

atlit gigit pingat (9)

atlit gigit pingat (8)

atlit gigit pingat (7)

aBEL Rubella : hehehe.. Gigit jangan tak gigit! Tahniah buat mereka semua!  🙂

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment