≡ Menu

[GAMBAR] Proses Kelahiran Kala Jengking

Kala jengking adalah haiwan arachnida atau haiwan yang berkaki lapan dan mempunyai sengat yang berbisa. Kala jengking di kenalpasti mempunyai lebih kurang 1752 spesis dengan 13 keluarga yang berbeza. Walaupun seperti yang diketahui umum kala jengking ialah antara haiwan yang berbisa namun hanya 25 daripada 1752 spesis kala jengking sahaja yang bisanya mampu membunuh manusia. Tahukah anda? Kala jengking seperti mamalia, melahirkan anak yang dikenali dengan nama ovovivipar, iaitu telur berkembang di dalam tubuh haiwan betina, janinnya memakan makanan dari induk/ibunya, dan apabila disaat kelahirannya, bayinya/kala jengking akan keluar. Biasanya kalajengking akan melahirkan lebih kurang 12 ekor atau lebih dalam satu-satu masa.

Black_scorpion

Baca Lagi..
Tapi pernahkah anda terlihat proses kelahiran kala jengking? ataupun pernahkah anda melihat anak kala jengking yang baru di lahirkan?. Mungkin ada di antara anda yang pernah melihat dan yang pasti tidak semua orang pernah melihatnya. Jika sebelum ini KakiHeboh.Com ada memaparkan [GAMBAR] Proses Kelahiran Anak Ikan Lumba-Lumba tetapi pada kali ini KakiHeboh.Com ingin mendedahkan kepada anda gambar-gambar proses kelahiran kala jengking :-

 

scorpionbirth01

scorpionbirth02

scorpionbirth03

scorpionbirth04

 

 

KakiHeboh.Com :- Masa kecik putih anak kala jengking ni bila dah besar jadi hitam pula…. semoga gamabr-gambar di atas dapat memberi sedikit gambaran kepada anda bagaimana proses kelahiran kala jengking.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment