≡ Menu

[SEMASA] Kambing Paling Mahal di Dunia

Kambing biri-biri Dolan merupakan baka yang jarang ditemui. Menurut penternak di China, ciri-ciri istimewa yang ada pada kambing ini dapat membuatkan mereka menjadi antara salah seorang daripada ahli perniagaan yang kaya China. Kambing biri-biri ini mempunyai bentuk hidung yang unik dengan melengkung, telinganya yang panjang dan ekor yang berkembar. Apa yang membuatkan biri-biri ini begitu istimewa adalah hanya ada kurang daripada 1,000 ekor di dunia.

01

Dolan pada asalnya diternak dengan kambing biri-biri di Kashgar iaitu yang terletak di barat laut negara China. Mereka berkembang (beranak pinak) dengan lebih cepat dan dapat menghasilkan daging dengan lebih banyak daripada baka-baka kambing yang lain. Mereka dapat mencapai kematangan apabila berat mereka melebihi daripada 90 kilogram dalam masa hanya enam bulan.

02

Rekod kambing biri-biri Dolan yang paling mahal adalah milik seorang lelaki berusia yang berusia hanya enam tahun dimiliki Reyim Abdul Majid yang tinggal di Kashgar. Beliau mendakwa telah menerima tawaran sehingga RM6.82 juta untuk semua kambing-kambingnya. Akan tetapi anak kecil ini hanya menjual 2 ekor daripada kambingnya sahaja dengan harga RM775,000.

03

aBEL Rubella : Amboi.. kayoooo..  :shocked_again:

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment